Mail icon info@ptgolf.se Phone icon +46406937676
Klicka för att söka

Portugal öppnar upp samhället

Bild: AAP/PA Images

 

Igår 18 maj tog Portugal steget över till Fas 2 i normaliseringen av samhället under den rådande globala coronakrisen. Landet lämnar därmed Fas 1 som ju inleddes den 4 maj då bland annat golfbanorna öppnade efter att ha varit stängda under drygt sex veckor. En överblick över faserna följer nedan.

 

Först vill vi emellertid göra en liten jämförelse mellan Portugal och Sverige, två länder som ju är nästan exakt lika stora befolkningsmässigt (Sverige är dock nästan fem gånger större till ytan). Faktum är att Portugal har lyckats hålla smittspridningen av Covid-19 bra under kontroll vilket är oerhört tydligt jämfört med grannlandet Spanien som ju är ett av Europas allra hårdast drabbade länder, men också i jämförelse med Sverige. Per idag, 19 maj, konstaterar vi att Portugal hittills konstaterat 29.432 smittade respektive 1.247 dödsfall jämfört med Sveriges 30.799 respektive 3.743.

 

Här i Algarve – PT Golf’s ’hemmaplan’ – har vi till dags dato 354 bekräftade smittade respektive 15 avlidna. Tittar vi sedan vidare ner på ’kommunivå’ så kan nämnas Tavira med 32/0, Portimão 38/1, Lagos 4/0 och Castro Marim 2/0. I dessa tider får ju detta sägas vara mycket bra siffror.

 

Tillbaka till normaliseringsprocessen. Fas 2, som alltså gäller från från igår 18 maj, innebär följande lättnader i samhället:

 

  • Butiker upp till 400 kvm har tillåtelse att öppna (under Fas 1 var 200 kvm gränsen).  Mask som täcker mun och näsa är obligatorisk.
  • Restauranger, kaféer och konditorier får öppna, dock begränsat till maximalt 50 procent av normal kapacitet och med två meter mellan borden/gästerna.
  • Muséer, konstgallerier och liknande kan öppnas igen.

 

I nästa växling, den 1 juni, går Portugal över i Fas 3 som bland annat innebär öppning av:

 

  • Butiker större än 400 kvm får öppna, liksom shopping malls och liknande.
  • Biografer, teatrar, konserthallar och liknande utrymmen/verksamheter (dock med begränsat antal platser).
  • Stränder

 

Portugals officiella turistorganisation, Turismo de Portugal, införde den 24 april en ”Clean & Safe”-märkning. Märkningen är en certifiering som tilldelas turistattraktioner och verksamheter som lever upp till nödvändiga hygien- och rengöringskrav för att undvika smittspridning av COVID-19.

 

Som slutkläm konstaterar vi att Portugals attityd inför, och hantering av, COVID-19 situationen har varit mycket samlad och målmedveten – på regerings- och myndighetsnivå såväl som runtom i samhället. Nu samlar sig hela landet för att fortsätta på den inslagna vägen mot att komma till rätta med denna hemska pandemi.

 

Vi håller tummarna för Portugal, Spanien, Sverige, Europa och hela världen!

 

Ta hand om varandra!

Kontakta oss

Phone icon +46406937676

Mail icon info@ptgolf.se